Hasüregi daganat

A daganatokról általában.

Gondolatok

A rosszindulatú daganat, melyet az orvosi nyelvhasználat tumorként, carcinomaként használ, sajnos a szervezet minden pontján kialakulhat. A tumorral folytatott harc rendkívüli nehézség elé állítja a kezelőorvost és a beteget egyaránt.

Általában hosszabb-rövidebb ideje meglévő panaszok, vagy szűrővizsgálatok kapcsán derül fény a daganatos elváltozások felfedezésére. A vizsgálatok során ki kell deríteni, valóban tumorok okozzák-e a betegséget? Ha valóban tumoros elváltozásról van szó, a daganat helyének, nagyságának, szövettani típusának, áttéteinek meghatározása a szakember feladata.
Nagyon nagy jelentősége van a tumoros betegség felderítésében a beteg részletes kikérdezésének, a jó kórelőzmény fél diagnózist jelent, az eszközös és laborvizsgálatok pontosítják, bizonyítják az orvos elképzelését.

A daganatos betegségek az esetek jó részében akkor válnak halálossá, ha nem ismerik fel időben. Hatalmas a jelentősége a szűrésnek, melyek másodlagos megelőzés, az elsődleges megelőzést az életmódbeli tényezők jelentik.

Mi a szűrés jelentősége? Felfedezi a panaszokat, tüneteket nem okozó tumorokat, daganat megelőző állapotokat. Olyan stádiumban lehet felfedezni a daganatos elváltozásokat, amikor áttétet még nem adtak, nagyobb szervcsonkítás nélkül, kisebb műtéttel elérhető el a gyógyulás.

Képgaléria