Önismeret

Tűzz magad elé egy jellemet és mintaképet, és tartsd magad hozzá, akár egyedül vagy, akár az emberek között.

Epiktétosz

Önmagadhoz csak a világon keresztül vezet az út, és nem szeretheted magad, ha mást nem szeretsz.

Hamvas Béla

Az első szónál, az első mondatnál, az első találkozásnál dől el minden, bármilyen kitérőt is teszel, mindig ugyanoda fogsz visszajutni. Amikor az útra lépsz, az első lépéssel kezded. Neked is meg kell tenned ezt a világbéli utadon, miként annak a vándornak, aki nagy utazásra készül. A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik. Kezdd hát az első lépcsőfoknál, magadnál. Innen indulhatsz tovább.

Hioszi Tatiosz

Talán valóban pokolra kell menni az embernek, hogy megismerje önmagát.Talán alaposan megtépázza az élet, mielőtt rájön, mit is akar valójában.

Jodi Lynn Picoult

Minél jobban érted saját magad, annál jobban meg fogsz tudni érteni másokat is. Annál kevésbé kell majd hadakoznod ellenük.

Lutz Van Dijk

A különös paradoxon az, hogy amikor elfogadom magamat olyannak, amilyen valójában vagyok, csak azután tudok változni.

Carl Rogers

Ritka az az ember, akit annak tartanak, ami valójában. Nem vagyunk mindig azok, akiknek látszunk, és szinte soha sem azok, akiknek álmodjuk magunkat.

Peter Soyer Beagle

Az ember csak egész kicsiny feladatot kap,és a bajunk az, hogy túl sokat akarunk megoldani, ahelyett, hogy a kicsinyt észrevennénk.

Hamvas Béla

Legyőzni önmagunkat barátom, minden győzelem között az első és a legszebb, viszont gyengének bizonyulni önmagunkkal szemben minden vereség között a legrútabb, leghitványabb. Ez pedig arra vall, hogy mindnyájunkban háború folyik önmagunk ellen.

Platón